Living Tomorrow: Pirrouet® Prisma forener bæredygtighed og cirkulæritet med æstetik
Byggesektoren har leveret et futuristisk visitkort med Living Tomorrows nye innovationscampus. Vandersanden bidrog til facaden af den ikoniske bygning som en af partnerne. Den CO2-negative Pirrouet® Prisma-klods viser potentialet i ny teknologi, der forbinder bæredygtighed med hidtil uset designfrihed.
Fremtiden for at leve og bygge
Living Tomorrows nye innovationscampus åbnede dørene i september. Innovationsplatformen bruger nye teknologier til at vise, hvordan vi vil leve, arbejde og lege i fremtiden. Derudover er den nye bygning i Vilvoorde et mødested for innovative virksomheder. Ikke alene rummer de 12 etager i den 49 meter høje bygning applikationer, der demonstrerer dette, men selve bygningen er også en afspejling af, hvordan fremtiden kan se ud. Innovationscampus er et udstillingsvindue for bæredygtighed og cirkularitet. Næsten alle de anvendte materialer er genanvendelige eller genanvendelige.
Pirrouet® Prisma: diamantformet og CO2-negativ
Living Tomorrow valgte Vandersandens nye Pirrouet®-mursten af denne grund. Dette er den første CO2-negative mursten, der bruger kulsyreteknologi til at absorbere mere CO2, end der skal til for at producere murstenen. Under hærdningen absorberer et ton Pirrouet®-mursten ikke mindre end 60 kg CO2.
Inden for Pirrouet®-serien valgte arkitekten Pirrouet® Prisma, en diamantformet mursten, der giver stor æstetisk designfrihed takket være sin form. “Med vores design ønskede vi at gøre den nye bygning til en monolit,” siger Bart Thijs, arkitekt hos Living Tomorrow. “Det er personificeringen af vores vision om, hvordan bygninger vil se ud om nogle år, og hvordan byggeprocessen vil forløbe. Bæredygtighed og cirkularitet er buzzwords for at bygge og leve, i dag og i fremtiden.”
“Dette projekt er personificeringen af vores vision om, hvordan bygninger vil se ud om nogle år, og hvordan byggeprocessen vil forløbe. Bæredygtighed og cirkularitet er buzzwords.”
Bart Thijs
Arkitekt hos Living Tomorrow
Valget af Pirrouet® Prisma mursten var oplagt for arkitekten. “Denne CO2-negative første fra Vandersanden skaber leg i facadematerialet og reducerer frem for alt det økologiske fodaftryk af denne ikoniske bygning. Murstenen passer perfekt ind i Living Tomorrow-billedet, da vi kun bruger materialer og bygningselementer med en minimal økologisk fodspor.”
Æstetisk mesterværk
Presseteknikken til den nye Pirrouet® mursten gør det muligt at fremstille en meget formstabil mursten. Dette inspirerede Vandersanden til at gå et skridt videre: hvordan kombinerer man vidtrækkende holdbarhed med grænseløs æstetik? Designere har stor frihed med en mursten udviklet fra dimensionsstabilitet. “Dette skete ikke fra den ene dag til den anden, vi lavede adskillige undersøgelser af den bedst egnede form. Den forskningsøvelse blev omsat til et diamantdesign. Det viste sig at være den mest kreative form, der gav mange muligheder inden for stabling af mønstre og design,” siger Dries Beyens, Program Manager Pirrouet® hos Vandersanden.
Designfrihed
Living Tomorrow-facaden inkorporerede 500 m² Pirrouet® Prisma-mursten, og arkitekten valgte et stabelmønster med en lige linje. Murstenens foreløbige form tillader variationer på op til halvanden centimeter i relief. Living Tomorrow-facaden består af mursten, hvis øverste og nederste hjørner er lidt tykkere. Denne variation giver arkitekter mulighed for at variere tekstur, farve og relief af den synlige side til større projekter. Det er heller ikke gået forbi Pieter Mechelmans, ledende arkitekt ved UAU: “Pirrouet® Prisma-klodser fra Vandersanden er en presset mursten, der giver os designfrihed til at anvende et andet design med facademursten. Desuden er det et interessant produkt for også at tilføje Living Tomorrows innovative natur.”
Svar på nutidige facadebehov
Pirrouet® Prisma-klodserne i Living Tomorrow-bygningen viser, hvordan bæredygtighed og æstetik går hånd i hånd. For eksempel egner Pirrouet® Prisma mursten sig perfekt til at blive placeret i et tørstablingssystem, hvilket udvider cirkulæriteten og bæredygtigheden i processen. Hvordan dette virker, er demonstreret i afsnittet “Smart City & Industry” i Living Tomorrow’s Experience Centre.
“Du kan danne otte forskellige stablemønstre, og arkitekten kan definere præform, farve og tekstur på projekt-for-projekt-basis. Det giver arkitekten stor frihed i forhold til æstetik, så du kan skabe en moderne , moderne og unik facade,” siger Dries Beyens.” fremtidige facadebehov.”
“Facader vil spille en stadig mere fremtrædende rolle i dette, fordi byplanlægningsvisioner siger, at der ikke er flere stykker byggegrund. Med Living Tomorrow går vi bevidst op i højden: vi viser, hvad der er muligt set fra et byplanmæssigt synspunkt,” Bart Thijs forklarer. “Vi er glade for at fremvise Pirrouet® Prisma, da det er et synligt visitkort for vores campus. Denne internationale forskningsplatform skal inspirere og samle spillere fra alle verdenshjørner. Det er vores mission at arbejde sammen om en fremtid, hvor effektiv og bæredygtigt liv med maksimal komfort er centralt Vi er glade for, at Vandersanden er engageret i det.
Glat samarbejde
Endelig var både arkitekterne og entreprenøren i stand til at passe Pirrouet® Prisma murstenen ubesværet ind i design- og konstruktionsfaserne.” Vi ydede teknisk support til entreprenøren på stedet i to dage, og derefter gik installationen meget problemfrit. De løste det til tider vanskelige detaljering af vinduer og døre uden yderligere hjælp,” siger Dries Beyens.
Pieter Mechelmans tilføjede: “Der var et meget tæt samarbejde med Vandersanden på grund af detaljer, der stadig skulle fastlægges. Vi kunne stole på råd fra deres eksperter til enhver tid. Det sikrede en fejlfri levering, hvis resultat helt sikkert kan ses.”